Dona Rosa

O dulceaţă de femeie,care chiar daca anii şi problemele i-au lăsat riduri adânci pe faţă, ochii,ca şi spiritul, au rămas mereu tineri şi plini de viaţă. După cum se caracteriza ea singură, în glumă “ o sărbătoare împachetată intr-un metru şi jumătate”. Avea un pic mai mult de 50 de ani,micuţă, cu părul blond şi ondulat, cu ochii căprui de o bunătate deosebită şi cu zâmbetul pe buze aproape mereu. Dar vai de pielea celor care îndrăzneau s-o supere cu ceva, trecea de la starea de pâine caldă la cea de cobră înrăită în câteva secunde. Drept că, n-o ţinea mult, în câteva minute revenea la starea normală.

Lucra bucătăreasă la restaurantul unui hotel de pe malul oceanului Era o veselie la bucătărie ziua întreagă.Se împăca de minune cu toţi colegii . De obicei,reuşea să se înţeleagă din priviri cu oricine, dacă trebuia să facă vreo gafă vreunui coleg sau client mai mofturos.

Portughezii sunt tare pretenţioşi la cefea, fiecare are preferinţa lui:  bica, carioca, escurido, garoto, jumate cu lapte, galão, escaldado(in ceaşca înfierbântată), în ceaşca rece din frigider,şi multe, multe altele.

Începuse să vină la restaurant în fiecare dimineaţă o doamnă care cerea  cafea în ceaşcă înfierbântată (escaldada). Doamna era dintre persoanele care se simt bine numai dacă reuşesc sa strice ziua cuiva chiar de buna dimineaţă. Numai după modul cum privea lumea din jur, de sus, cu dispreț, îți dădeai seama ca amabilitatea, înțelegerea și bunătatea nu fac parte din calitățile ei forte. Fata de la bar înfierbânta ceaşca la aburii de la aparatul special pentru aceasta şi  numai când simţea că-i frige degetele îi scotea cafeaua. I-o ducea frumos, şi auzea de fiecare data acelaş cântec:

– Voi aici la sud, nu ştiţi să scoateţi o cafea la nivel. Ce iar ţi-a părut rău de aburii din maşină, ceaşca aceasta e rece, parcă-i scoasa de la frigider.

-Dacă nu e aşa cum doriţi, mă duc să vă scot alta,doamnă.

-N-are rost, oricum  n-o s-o scoţi aşa cum îmi place mie. Să fi fost eu altfel de persoană scriam o reclamaţie în cartea de reclamaţii. Aveţi noroc că-s un suflet bun.

Chiar şi ceilalţi clienţi se străduiau să se aşeze cât mai departe de ea, ca să nu se molipseasca de dimineaţă de răutate.

Dona Rosa îi pusesse porecla de Viperă şi în fiecare dimineaţă urmărea scena din uşa bucătăriei, până când într-o zi, n-a mai putut răbda, şi a luat iniţiativa în mâinile ei. A luat ceaşca, a băgat-o pentru câteva minute în cuptorul cu microunde, a luat-o cu un şerveţel de acolo, a scos cafeaua şi a mers chiar ea s-o ducă la masa Viperei :

-Bună dimineaţa,doamnă. Poftiţi cafeluţa.

Vipera, o măsură pe Dona Rosa din cap în picioare. Privi  cu nemulţumire cafeaua, gata să înceapa reclamaţiile după prima gură de cafea,dar…

Timp de câteva secunde ceilalţi clienţi au avut parte de un spectacol pe cinste.

Doamna a apucat repede ceaşca, dar înainte să ajungă cu ea la buze, degetele au simţit temperatura ridicată şi s-au îndepărtat instinctiv de codiţa ceştii, care a aterizat cu zgomot şi revărsări considerabile ,înapoi pe farfurioară. Câteva picături fierbinţi şi-au găsit locul pe bluza de o culoare deschisă a Viperei, care a scăpat un icnet sonor şi a sărit drept în picioare, pentru a evita îmbogăţirea desenului deja existent de pe fustă.Science-Determines-How-NOT-To-Spill-Your-Coffee

Chelneriţa a alergat repede cu nişte şerveţele, ca să aducă clienta şi masa ei la condiţiile cât de cât acceptabile.

-Nu vă faceţi griji, doamnă, acuş curăţăm totul.Poftiţi un şerveţel special pentru a scoate petele. Acus vă aduc altă cafea.

Dona Roza s-a aşezat pe podeaua bucătăriei şi nu se putea opri de râs. Clienţii, chiar dacă nu au înţeles bine faza, zâmbeau pe sub mustăţi de spectacol şi de mimicile Viperei. Chelneriţa a scos altă cafea, iar din cauza efortului depus ca să nu izbucnească în hohote de râs, a uitat să-i înfierbânte ceaşca.

Dar doamna deja nu a mai zis nimic, şi câteva zile cât a mai stat la hotel după incident, n-a mai reclamat de temperatura ceştii.

6 gânduri despre &8222;Dona Rosa&8221;

  1. Pingback: Când plecați în vacanță, nu uitați respectul acasă | moraritzamel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s